Hypnoosi on yksi väärin ymmärretyimpiä asioita, ja kuitenkin se on todella tehokas työkalu ihmisten auttamiseen. Televisio, kirjat ja henkilökohtaiset kokemukset luovat hypnoosista ihmisille erilaisia uskomuksia ja olettamuksia. Hypnoosi on itse asiassa yksi ihmisen luonnollisimmista tiloista, valvetilan ja unen lisäksi. Jokainen ihminen on kokenut ja kokee joka päivä useaan kertaan hypnoositilan, toisin sanoen transsitilan. Se on tila, jossa jokainen on välittömästi herättyään, samoin kuin juuri ennen nukahtamistaan. Tuona pienenä hetkenä mieli on kirkas ja ajatukseton. Lähes samaan tilaan voit vajota vaikkapa ajaessasi autoa: perille tullessasi huomaat, että et muista matkasta mitään. Tai keskityt kirjaan tai elokuvaan niin kovin, että et huomioi muuta ympäristöä. Tuttu juttu, eikös vaan?
Jokainen ihminen pääsee hypnoosi-tilaan, mikäli ihminen haluaa päästä hypnoosiin ja hänellä ei ole pelkoja tai väärinymmärryksiä tästä asiasta. Tähän poikkeuksena ovat ihmiset, joiden älykkyys on huomattavasti normaalia alempi, tai joilla on tietynlaisia aivosairauksia. Alkoholin, huumeiden tai tiettyjen lääkkeiden vaikutuksen alaisena olevia ihmisiä ei tule hypnotisoida.
Hypnoosin määritelmä
Hypnoosi on tietoisen mielen kriittisen tekijän läpäisy ja hyväksyttävän valikoivan ajattelun aikaansaaminen.
Määritelmä tarkoittaa käytännössä, että kriittinen tekijä, joka on ikään kuin portinvartijana alitajuntaamme, siirtyy pois tieltä. Silloin pääsemme vaikuttamaan alitajuntaan. Alitajunnassa ovat syyt ongelmiimme, uskomuksemme, kykymme ja tapamme. Tässä vaiheessa tietoinen mielemme ottaa tuon portinvartijan roolin, ja tietoisella mielellä asiakas hyväksyy hypnotisoijan antamat ehdotukset, mikäli ne ovat asiakkaan haluamia. Valikoiva ajattelu tarkoittaa sitä, että asiakas saa haluamansa asiat alitajuntaansa hypnotisoijan ohjeistuksen mukaan, ja haluttu muutos toteutuu.
Mitä on hypnoterapia
- Kommunikointia hypnoterapeutin ja asiakkaan välillä.
- Asiakkaalle pidetään esipuhe ja annetaan työkalut onnistumiseen.
- Asiakkaan vastuulla on tehdä hypnoterapeutin ohjeiden mukaan.
- Asiakas ei ole unessa, vaan tietoinen mieli on erittäin aktiivinen.
- Haetaan yleensä syy johonkin asiaan.
- Asiakas saa suuremman hallinnan itseensä, eli saa ne muutokset mitä haluaa.
Hypnoterapiassa haetaan syy asiakkaan ongelmiin, ja käytetään jo lähes sata vuotta sitten kehitettyjä, nykypäivänä modernisoituja tekniikoita. Tietyn tyyppisiin ongelmiin, joihin tiedämme syyt, voimme käyttää niin sanottuja suoria suggestioita eli ehdotuksia, joita asiakas hypnoositilassa keskittyy kuuntelemaan. Tehdessämme terapiaa asiakkaan pitää aktiivisesti osallistua prosessiin, noudattaa annettuja ohjeita. Esimerkiksi tupakanlopetukseen tulevalla asiakkaalla pitää olla sataprosenttinen itsestä lähtevä halu lopettaa tupakointi, ja tämän takia hän täysin osallistuu prosessiin. Hypnoosia on turha tehdä, jollei ihminen sitoudu prosessiin täydellisesti.
Hypnoterapeutin vastuulla on pitää esipuhe hypnoosista, saada asiakas riittävään hypnoosin syvyyteen ja osata hoitaa ongelmaa. Riittävä syvyys tarkoittaa vain ehdotusherkkyyden (suggestioherkkyyden) nousua riittäväksi. Silloin pystymme saamaan ongelman syyn selville ja pystymme korjaamaan sen. Riittävällä syvyydellä varmistamme myös muutosten pysyvyyden. Haluamme asiakkaan siis vaipuvan riittävään syvyyteen, jotta hän onnistuu tekemään muutoksen siinä asiassa, miksi tuli hypnoterapiaan. Suurin osa asiakkaiden ongelmista ratkeaa yhdellä käyntikerralla.
Joihinkin ongelmiin tarvitaan useampi kerta riippuen siitä, paljonko on korjattavaa. Syvässä hypnoosissa asiakkaan tietoinen mieli on todella kirkas ja selkeä, eikä hän välttämättä edes tiedä olevansa hypnoosissa, ellei hänelle sitä jollain lailla näytetä toteen. Ulkoisesti voi näyttää siltä, että asiakas olisi unessa. Sisäisesti tilanne kuitenkin on täysin päinvastainen.
Monesti luullaan, että hypnoterapia on niin sanotusti yksisuuntainen katu, eli että hypnoterapeutti tekee kaiken ja asiakas vain kuuntelee, esimerkiksi tupakanlopetuksessa. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan asiakas osallistuu aktiivisesti prosessiin annettujen ohjeiden mukaan.